Спеціальний закон, який надає допомогу українцям, які тимчасово проживають у Польщі, підлягає дії лише до 30 червня 2024 року.

Про це повідомляє РБК-УКРАЇНА.

Цей закон дозволяє українцям залишатися в країні та отримувати деякі пільги, однак після закінчення його терміну дії їм доведеться шукати інші способи легального перебування.

У зв'язку з цим багато українців, які бажають продовжити життя в Польщі, активно розпочали процес отримання дозволу на постійне чи тимчасове проживання.

Подібні дозволи дають право на законне перебування та роботу в країні.

Важливо зазначити, що для отримання дозволу на проживання українцям потрібно мати роботу чи власний бізнес у Польщі. Такі критерії було оголошено у міграційній платформі EWL. Це означає, що українці мають демонструвати свою фінансову самостійність та внесок в економіку країни.

Зміни у законодавстві вплинуть на українських біженців, які вже працюють у Польщі.

Тепер їм доведеться подавати на тимчасовий дозвіл на перебування, щоби залишитися в країні. Цей тимчасовий дозвіл видається громадянам, які мають роботу, ведуть бізнес або мають високі професійні навички.

Деякі українські біженці укладають трудові договори на роки вперед до закінчення терміну їхнього тимчасового захисту.

Після цього вони можуть або залишитись у Польщі, подавши на дозвіл на проживання, або повернутися до України або обрати іншу країну для переїзду.

Більшість українських біженців вже ухвалили рішення про довгострокове перебування у Польщі і тому підписують довгострокові трудові контракти.

Вони тимчасово користуються статусом тимчасового захисту, але планують у майбутньому подати дозвіл на проживання.

Українці почали активніше подавати документи на тимчасове проживання ще задовго до закінчення терміну тимчасового захисту, коли стало відомо, що Польща може не подовжити її дію до 2025 року.

Проте питання залишитися чи виїхати стоїть перед українськими біженцями, які не мають роботи чи не можуть її отримати.

Але ймовірно, для них буде продовжено тимчасовий захист, про що буде відомо після ухвалення законопроекту.

Скорочення термінів перебування та обмеження категорій для видачі тимчасового захисту можуть спонукати деяких українців до виїзду до інших країн Європейського Союзу або повернення на батьківщину.

Це стосується громадян України, які зловживали статусом тимчасового захисту у Польщі, наприклад, одержуючи допомогу для дітей чи працюючи в інших країнах ЄС.

Читайте також: