Військові пенсіонери в Україні справді отримують пенсії вищі за цивільні, але різниця не така велика, як деякі можуть подумати, за словами Олега Жданова, військового спостерігача та полковника запасу Збройних Сил України.

Про це пише «УНІАН»

Жданов уточнив у заяві, що середня військова пенсія складає близько десяти тисяч гривень, на відміну від приблизно двох тисяч гривень, які отримують цивільні особи.

Він визнав нещодавнє невелике збільшення виплат, але підкреслив, що воно не таке суттєве, як можна було б припустити, про що свідчать судові позови, які продовжуються військовослужбовцями з метою перерахунку пенсій.

"Середня пенсія більша, ніж у цивільних. Якщо у цивільних приблизно дві тисячі грн, то у військових — десять тисяч. Хоча нещодавно трохи збільшили виплати. Але вона не така велика, як можна подумати, інакше військові не судилися б з державою про перерахунок пенсії", - каже Жданов.

Жданов відзначив суттєву різницю у розмірах пенсій залежно від військового звання пенсіонера. Він зазначив, що різниця між пенсіями генерала та молодшого офіцера суттєва: перші отримують у кілька разів більше.

Всупереч поширеній помилці, Жданов уточнив, що не всі військові пенсіонери мають право на безкоштовний транспорт та лікування у військових шпиталях. Він зазначив, що право на безкоштовне лікування у військових шпиталях мають лише військові пенсіонери, які мають певний стаж. Інші можуть звернутися за допомогою, але їм доведеться нести витрати самостійно.

"Є військові пенсіонери, які у військових госпіталях за вислугою років мають право на безкоштовне обслуговування. А є ті, хто може звернутися за допомогою, але за власний кошт", - пояснює полковник запасу.

Стосовно ідеї мобілізації військових пенсіонерів Жданов спростував ідею народного депутата Віктора Балоги, який пропонував мобілізувати колишніх військових та співробітників правоохоронних органів, які вийшли на пенсію у ранньому віці.

Жданов пояснив, що мобілізація військових пенсіонерів можлива лише за конкретними військовими спеціальностями, які не завжди можуть бути доступними, що ставить під сумнів практичність такої пропозиції.

Читайте також:

Щоб не наврочили і не позаздрили: які речі обов'язково потрібно сховати перед приходом гостей

Вогняна ніч у Росії: подробиці потужних вибухів та пожеж

Що в жодному разі не можна класти в пральну машинку, щоб вона раптово не зупинилася