В Україні конкретних змін військових пенсій у 2024 році не буде; однак загальний перерахунок буде здійснено за встановленими правилами.

Як повідомляє видання "obozrevatel", військові пенсії зазнають загального перерахунку, а з 1 березня пенсії пройдуть індексацію. Хоча точна ставка індексації, яка, як очікується, становитиме близько 13%, буде оголошена наприкінці лютого, уряд наголошує, що ця цифра залежить від останньої статистики щодо динаміки заробітної плати.

Хоча очевидних фундаментальних змін може і не бути, більш уважний розгляд виявляє подальші коригування, пов'язані з індексацією, зростанням вартості життя та потенційними змінами у розрахунку військової служби.

Якщо рішення буде ухвалено, очікується, що всі військові пенсії збільшаться приблизно на 13%, що становитиме базову суму без доплат.

"Якщо рішення буде ухвалено, то всі військові пенсії будуть збільшені приблизно на 13%. Йдеться про основний розмір пенсії без надбавок. На відповідний відсоток також мають бути збільшені мінімальні пенсії з інвалідності", - йдеться у публікації.

Мінімальні пенсії з інвалідності для військовослужбовців (нині) такі:

І група інвалідності: 5512,19 грн.

ІІ група інвалідності: 5262,01 грн.

ІІІ група інвалідності: 5010,64 грн.

Відтак у березні ці суми планується збільшити приблизно на 651-716 гривень. Важливо, що в залежності від таких факторів, як звання, посада, група інвалідності та її причини, ці суми можуть змінюватись ще на 10-30%.

При цьому індивідуальні доплати ветеранам війни залежать від прожиткового мінімуму. З 1 січня вартість життя для людей з обмеженими можливостями збільшилась із 2093 до 2361 грн.

Проте перерахунок пенсій та премій, прив'язаних до цього показника, здійснюватиметься з 1 березня одночасно з індексацією, як це передбачено Законом "Про Державний бюджет України на 2024 рік".

Читайте також:

Військовий квиток у додатку "Дія": що міністр розповів українцям з приводу нововведення

Доведеться віддавати свиням: через яку помилку городні огірки виростають гіркими та несмачними

А ніхто й не сумнівався: у Росії головному конкуренту Путіна заборонили балотуватися у президенти