Українським пенсіонерам не загрожує блокування картки за відсутності транзакційної активності; однак виплати їм пенсій буде тимчасово припинено.

Про це пише «obozrevatel»

У Мінсоцполітики уточнили, що припинення пенсійних накопичень відбувається лише в тому випадку, якщо пенсіонер не користувався карткою не менше шести місяців, і цей захід вживається для перевірки обставин та повної фізичної ідентифікації.

У міністерстві наголосили, що сама карта не блокується, що дозволяє пенсіонерам розпоряджатися накопиченими на ній коштами. Ця практика застосовується насамперед для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які зареєструвалися до 24 лютого 2022 року, особливо проживають на тимчасово окупованих територіях.

"Якщо пенсіонер з числа внутрішньо переміщених осіб (ВПО), який став на облік як (ВПО) до 24.02.2022 року, не користується своєю банківською карткою протягом тривалого періоду (не менше 6 місяців) і за такою карткою немає руху коштів, пенсія такій особі продовжує нараховуватися. Але до моменту з'ясування обставин пенсія не перераховується такій особі на її картковий рахунок", – йдеться у повідомленні.

Держава зупиняє переказ грошей на ці карти через труднощі з швидкою перевіркою того, чи втратив власник картки доступ, чи живий він, чи зберігає контроль над карткою.

"По-перше, тому що жодної норми такого плану немає у законодавстві чи нормативних актах, що регулюють сферу соціального забезпечення. По-друге, тому що Мінсоцполітика не має ні повноважень, ні технічної можливості впливати на діяльність банків щодо блокування банківських карток", – зазначили в Міністерстві.

У міністерстві заявили, що щойно пенсіонер підтвердить свою особу, нараховані виплати будуть переведені на його рахунок.

Вдаються до практики зупинення перерахування грошей на пенсійні картки, пояснили в Мінсоці, оскільки значна частина пенсіонерів, зареєстрованих як ВПО до 24.02.2022 року, проживає на тимчасово окупованій території. І в такій ситуації держава не має змоги оперативно з'ясовувати інформацію:

  • чи не втратив власник картки доступ до неї;
  • чи він живий.

"Тому для продовження виплат такій особі держава має отримати підтвердження, що пенсіонер живий і сам користується своєю карткою. До того часу, поки пенсіонер не підтвердить свою особу, пенсія йому й надалі нараховується Пенсійним фондом, але не перераховується на картку", - розповіли в міністерстві.

Пенсіонери можуть підтвердити свою особистість у різний спосіб, наприклад, відвідавши будь-яке відділення Ощадбанку, якщо вони знаходяться на території, підконтрольній Україні.

"Щойно людина виходить на зв'язок і підтверджує свою особу, нараховані виплати перераховуються на її рахунок", - розповіли в Мінсоці.

Для осіб, які перебувають за межами України або на тимчасово окупованих територіях, ідентифікацію можна здійснити через особистий електронний кабінет, створений з використанням кваліфікованого електронного підпису «Дія», або шляхом звернення до закордонної дипломатичної установи України за документом, що засвідчує їх статус.

"Його можна створити за допомогою мобільного додатку Єдиного державного веб-порталу електронних послуг", – зазначили у Мінсоці.

Отриманий документ разом із письмовою заявою про продовження пенсійної виплати можна подати через портал електронних послуг Пенсійного фонду України.

"Цю заяву можна також подати через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України. До неї необхідно додати якісну скановану копію документа про посвідчення того, що особа є живою, з використанням електронного цифрового підпису", – розповіли у міністерстві.

Читайте також:

Результат вас точно здивує: як за допомогою рулону туалетного паперу прибрати неприємний запах у шафі

І навіть вода не потрібна: як швидко очистити килим від будь-якого бруду прямо на підлозі. Простий секрет

Обов'язково додайте яблуко та сухарики: рецепт справжнього салату з крабових паличок, про який ви не знали