Ніхто не заперечуватиме, що останні два роки були складними для українців. Ще б пак, росіяни обстрілювали енергетичні об'єкти, тому країна переживала блекаути і українці були змушені місяцями жити в режимі аварійних відключень світла. Тож не дивно, що влада задумалася про збільшення вартості електрики.

Так стало відомо, що до квітня 2024 р. в Україні не планують збільшувати тарифи на комунальні послуги, включаючи електроенергію, газ та воду для побутових споживачів. Однак потім уникнути підвищення ціни не вдасться, адже потрібно відновлювати руйнування та пошкодження енергетичної інфраструктури внаслідок російських авіаударів.

Однак у лютому 2024 року тариф на електроенергію для українців буде таким самим, як і раніше – 2,64 грн за кіловат-годину. При цьому обсяг споживання не береться до уваги.

На цьому наголосив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду 30 січня.

Більше того, в Міністерстві енергетики запевняють, що принаймні до закінчення опалювального сезону не підвищуватимуть тарифи на електроенергію побутовим споживачам (тобто в будинках та квартирах).

"Загалом цієї зими уряд не планує зміни жодних тарифів для населення", - наголосив прем'єр-міністр.

Таким чином, за споживання, наприклад, 300 кВт*год сума у ​​платіжках українців за лютий становитиме 792 грн. Проте на оплаті рахунку за електроенергію можна серйозно заощадити – понад 260 грн. Причому це буде легально і без будь-яких порушень.

Для цього достатньо звернутися до постачальника струму та встановити двотарифний лічильник "день-ніч". І за спожиту вночі електрику потрібно буде платити вдвічі менше.

Нагадаємо, що за прогнозами НКРЕКУ, у 2024 році можливе підвищення тарифу на світ на 15%, до трьох гривень за кіловат-годину. При цьому експерти впевнені, що вартість електроенергії може зрости на 50%.

Водночас у парламентському Комітеті з питань енергетики та житлово-комунальних послуг вважають, що тарифи на електрику будуть переглянуті вже за кілька місяців. Вся річ у тому, що минулого року Україна отримала публічний лист від Білого дому з переліком реформ, які потрібно виконати, щоб надалі отримувати фінансову та військову допомогу від США.

"Серед переліку реформ були також зміни сектора енергетики - лібералізація тарифів на природний газ та електроенергію. І для населення, і для комунальних підприємств. За цією реформою відведено дедлайн 12 місяців, тобто вона має бути завершена до вересня 2024 року", - каже член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк. Народний депутат наголосив, що ціна на електрику може зрости приблизно вдвічі — трохи менше ніж 6 гривень.

Читайте також:

Цифри на лічильнику вас здивують: як заощадити електроенергію. Важливі поради

І знову доведеться платити ще більше: скільки хочуть підвищити тариф на електроенергію

Готуйтеся сидіти без світла: кому насамперед "відрубають" електрику за борги. Роз'яснення