З 29 січня 2024 року в Україні почалися відключення електроенергії в побуті як захід проти злісних боржників. Постачальник електроенергії "YASNO" відповів на запити "Фокусу" про те, як відбуватимуться відключення споживачів.

Станом на 1 січня 2024 року прострочена заборгованість жителів Києва та Дніпропетровської області, що постачається YASNO, становила 1,3 млрд грн. У країні з початку війни діяв мораторій на штрафи та відключення для боржників, але через значні борги за комунальні послуги від цього мораторію відмовилися.

У YASNO уточнили, що мінімальної встановленої суми боргу для відключення боржників згідно із законодавством не існує. Відключення почалися 29 січня і були націлені на клієнтів із найтривалішими термінами та найбільшими сумами заборгованості.

"Законодавством не визначено мінімальну суму боргу для відключення боржників, - зазначили в компанії YASNO - Відключення почалися з 29 січня і, в першу чергу, будуть застосовані до клієнтів, які мають найбільший термін та суму заборгованості".

Клієнти, які мають актуальні контактні дані в додатку YASNO або в особистому кабінеті, отримують повідомлення, у тому числі інформацію про заборгованість, за SMS/Viber.

За правилами відключення може статися не раніше ніж через 10 робочих днів після отримання попередження від постачальника електроенергії.

Окреме попередження має бути надіслане відповідним оператором розподільчої системи, а до дати відключення має пройти не менше 5 робочих днів.

У YASNO підкреслили, що, щоб уникнути відключення, вкрай важливо погасити заборгованість якнайшвидше після отримання попередження.

Зарахування коштів у банківській системі може тривати до 3 днів.

У "YASNO" зазначили, що згідно з постановою Кабміну №1405 від 29 грудня 2023 року побутові споживачі, які мають заборгованість з житлово-комунальних послуг, як і раніше, можуть бути відключені на незайнятих територіях та в районах з активними бойовими діями.

Заходи щодо відключення є важелем впливу на тих, у кого є непогашена заборгованість за електроенергію, сигналізуючи про відмову від мораторію на штрафи та відключення для таких боржників.

Читайте також:

Хорошого мало: хто з українців може залишитися без пенсії за вислугу років

Тепер ними можна лише помилуватися: у магазинах почали різко дорожчати помідори

Ви відразу відчуєте різницю: що потрібно додати в пельмені, щоб вони стали ще смачнішими