Державна субсидія на оплату житлово-комунальних послуг – це грошова допомога від держави, яка покриває частину витрат громадян на електрику, водопостачання, газ, опалення та інші комунальні платежі.

Про це повідомляє delo.ua.

Право на субсидію мають як громадяни України, так і іноземці з видом на проживання, якщо вони мешкають на законних підставах у багатоквартирних або приватних будинках.

Щоб отримати цю допомогу від держави, витрати сім'ї або громадянина, що самотньо проживає, на комунальні послуги повинні перевищувати певний відсоток (15-20%) від їх середньомісячного сукупного доходу. Цей показник називається обов'язкова частка платежу.

Через військові дії та переселення людей потреба в субсидіях сильно зросла.

За даними на листопад 2023 року, таку допомогу отримували вже понад 1,3 мільйона українських сімей. Середній розмір виплати складав близько 1600 гривень на місяць.

2023 року уряд спростив отримання субсидій для найбільш уразливих категорій громадян – багатодітних, незаможних сімей, інвалідів.

При підрахунку доходу тепер не враховуються деякі види майна та грошові перекази з-за кордону.

Також з'явилася можливість оформляти субсидію дистанційно через портал держпослуг, не відвідуючи держоргани особисто.

А торік виплати продовжуються автоматично без повторного обігу.

Щоб уперше отримати субсидію у 2024 році, необхідно подати заяву до Пенсійного фонду чи іншого уповноваженого органу разом із пакетом документів. Зазвичай рішення ухвалюється протягом 10 днів.

Підстави для відмови чи скасування субсидії – надання неправдивих даних у декларації, заборгованість з оплати послуг ЖКГ понад 680 гривень, зміна складу сім'ї чи матеріального становища без повідомлення держорганів.

Розмір виплат розраховується індивідуально кожної сім'ї, з обов'язкової частки платежу та загальної вартості послуг ЖКГ.

Дізнатись про нарахування можна в особистому кабінеті на сайті Пенсійного фонду.

Таким чином, державні субсидії допомагають українським сім'ям справлятися з високими комунальними тарифами та підтримують їхній життєвий рівень у непростих економічних умовах.

Читайте також: