З початку 2025 року в Україні набувають чинності нововведення щодо земельних часток, які можуть торкнутися тих, хто не оформив своєї власності на ділянки землі.

Заступник міністра аграрної політики з цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Денис Башлик ділиться інформацією про те, що всі незатребувані земельні частки з 1 січня 2025 року вважатимуться безхазяйними.

Відповідно до четвертої та п'ятої статті 13 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)", якщо до зазначеної дати власник земельної частки або його спадкоємець не оформили право власності на ділянку, то це розглядається як відмову від отримання земельної ділянки.

Після 1 січня 2025 року усі невикористані ділянки перейдуть у власність територіальної громади, на території якої вони знаходяться.

Це означає, що ті, хто не оформив своїх прав на земельні частки, можуть втратити ці ділянки.

Для тих, хто має сертифікати на земельні частки, необхідно оперативно оформити право власності на ділянку, при цьому звернувши увагу на необхідність заміни сертифікатів на витяг з Реєстру речових прав.

Це дуже важливо зробити негайно, щоб уникнути втрати прав на землю та передачі її у комунальну власність громади.

Читайте також: