У ніч проти 24 лютого 2022 року Росія розв'язала повномасштабну війну проти України. І ось уже понад 740 днів сили оборони України продовжують нищити ворога. У 2024 році на виплати військовослужбовцям, які виконують завдання щодо оборони країни, у бюджеті було виділено 751,3 мільярда гривень. При цьому військовослужбовці одержують не зарплату, а грошове забезпечення. І тут треба знати про деякі особливості.

Виявляється, з 1 лютого 2024 року військові, незалежно від того, чи перебувають вони в районах проведення бойових дій, можуть отримати доплату 30 000 гривень.

Порядок та розміри виплат військовим урегулював Наказ № 566 Міністерства оборони України "Про затвердження Змін до порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам".

Зазначається, що 30 000 гривень доплати тепер може отримувати більше категорій військових, які виконують завдання зокрема у тилу, але у небезпечних умовах, наприклад, щодо розмінування територій.

Згідно з наказом МОУ, доплати можуть отримати військовослужбовці, які виконують бойові (спеціальні) завдання згідно з бойовими наказами (розпорядженнями) (у розрахунку на місяць пропорційно до часу виконання бойових (спеціальних) завдань):

щодо інтенсивної підготовки для ведення військових (бойових) дій у складі військових частин (підрозділів), включених до складу резерву Головнокомандувача Збройних Сил України сил оборони держави;

з управління угрупованнями військ (сил) у складі розгорнутих пунктів управління Генерального штабу ЗСУ;

з управління підпорядкованими силами та засобами відповідно до завдань, що покладаються на Адміністрацію Державної спеціальної служби транспорту, у складі розгорнутих пунктів управління Державної спеціальної служби транспорту;

у складі робочої групи або одиночним порядком, визначені Головнокомандувачем або начальником Генерального штабу Збройних Сил України, у межах областей України, на територіях яких провадяться військові (бойові) дії;

з розмінування (виявлення, знешкодження та знищення) вибухонебезпечних предметів поза районами ведення бойових дій;

у складі діючих угруповань військ (сил) сил оборони держави згідно з переліком завдань, затвердженим Міністром оборони України;

щодо всебічного забезпечення діючих угруповань військ (сил) сил оборони держави безпосередньо у районах ведення військових (бойових) дій;

з протиповітряного прикриття та наземної оборони об'єктів критичної інфраструктури (у тому числі об'єктів транспортної інфраструктури - військовими частинами та підрозділами Державної спеціальної служби транспорту).

Крім того, військовослужбовцям, які у встановленому законодавством порядку відправлені для виконання завдань на користь оборони держави та її безпеки з залишенням на військовій службі до складу сільських (селищних), міських, районних та обласних військових адміністрацій на території (або частини цієї території), здійснення повноважень яких ведуться військові (бойові) дії та виконують бойові (спеціальні) завдання, також виплачується додаткова винагорода у розмірі 30000 гривень.

Оформлення цих виплат здійснюється після внесення військової кандидатури до відповідного наказу начальника частини.

Розрахунок доплати провадиться пропорційно дням виконання завдання протягом місяця.

Виплати військовим в Україні здійснюються наступного календарного місяця після місяця, за який військовий отримує зарплату.

Військовий немає права на доплату у вказаному розмірі, якщо відмовився виконувати бойові накази (розпорядження) або самовільно залишив частину, вчинив дезертирство, добровільно здався в полон. Доплат також позбавлені військові, які вживали алкогольні, наркотичні чи психотропні речовини та виконували завдання у такому стані, відбувають покарання на гауптвахті, вчиняли дії, за які були притягнуті до відповідальності, або вчинили самогубство. Виняток – доведення до самогубства, встановленого судом.

Що робити, якщо виникли нюанси?

Міністерство оборони рекомендує вдатися до наступних кроків:

  • звернутися до заступника командира по роботі з особовим складом для вирішення непорозуміння,
  • якщо не допомогло, звернутися за роз'ясненням до фінансистів частини,
  • якщо після цього залишаться питання, зателефонувати до гарячої лінії Департаменту фінансів Міністерства оборони України – (044) 271-35-59.

Читайте також:

ТЦК переходять на цілодобовий режим роботи: юрист розповів, що це означає

Почнеться зворотний відлік: що потрібно знати про електронний кабінет військовозобов'язаного. Роз'яснення юриста

Новий головнокомандувач ЗСУ Сирський розповів, які завдання йому поставили