З 1 березня в Україні набули чинності нові правила щодо державної підтримки для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), тобто людей, які змушені були залишити свої будинки через конфлікти, лиха чи небезпеку.

Про це повідомляє finance.ua.

Однією з ключових змін стало запровадження принципу обліку загального доходу всієї сім'ї щодо права на соціальну допомогу.

Тепер, щоб отримати державну підтримку, враховуватиметься не лише дохід одного члена сім'ї, а й сукупний дохід усіх членів сім'ї.

Це означає, що навіть якщо один член сім'ї заробляє значну суму, інші члени можуть бути визнані такими, що потребують допомоги, якщо сімейний дохід не перевищує встановленого порога.

Крім цього, з 1 березня автоматично продовжено виплати для певних категорій громадян, таких як пенсіонери (за умови, що розмір їхньої пенсії не перевищує певного рівня), люди з інвалідністю та діти-сироти. Ці люди, за визначенням, не можуть працювати і потребують подальшої підтримки держави.

Також держава надає можливість отримання допомоги сім'ям, які мешкають у зонах бойових дій або в безпечних регіонах, де діти з якихось причин не можуть відвідувати школу та батьки не можуть працювати через це. Ці сім'ї можуть звернутися із заявою про призначення допомоги.

Додаткову підтримку від держави можуть очікувати також сім'ї, члени яких останні 6 місяців намагалися стати економічно самостійними, наприклад, ставши на облік у службу зайнятості, знайшли роботу або запустили свій бізнес. На подяку за їхні зусилля держава продовжить виплачувати допомогу ще на наступні 6 місяців.

Проте для дорослих українців працездатного віку, які не мають дітей та не працюють, виплат не передбачено. Їх закликається самостійно шукати роботу та забезпечувати себе.

Читайте також: