У лютому в Україні обмінний курс, схоже, стабілізується після стрибків у грудні. У середині місяця очікуються незначні коливання, повідомив керівник казначейства банку "Глобус" Тарас Лісовий.

Про це пише «obozrevatel»

Лісовий пов'язує таку стабільність з очікуваною міжнародною валютною допомогою, прогнозованою в 37 мільярдів доларів до 2024 року, що приблизно відповідає 3 мільярдам доларів на місяць. Примітно, що 1 лютого ЄС схвалив пакет допомоги Україні на 50 мільярдів доларів.

Незважаючи на вплив міжнародної підтримки, Лісовий зазначає, що на обмінний курс можуть вплинути й інші фактори, зокрема ірраціональні.

Емоційний фактор, особливо на готівковому ринку, може призвести до миттєвих реакцій, таких як значне збільшення різниці між курсами купівлі та продажу, якщо попит перевищує пропозицію на 15-20%.

Крім того, психологічний опір суспільства різним військовим викликам також може зіграти роль у поведінці ринку.

"Важко оцінити можливий вплив емоційного чинника, особливо на готівковому ринку: за надмірного попиту, в середньому на 15-20% більше пропозиції, готівковий ринок відреагує миттєво: насамперед суттєвим збільшенням різниці між курсами купівлі та продажу. Звичайно, психологічна стійкість суспільства до різноманітності військові виклики також здатні відігравати важливу роль для ринку", – сказав Лісовий.

Лісовий прогнозує, що міжбанківський ринок продовжить формувати обмінний курс на готівковому ринку. Його прогноз на наступний тиждень включає наступні зміни валютного курсу:

На міжбанківському ринку: 37,5 – 38,5 гривні за долар та 40 – 42 гривні за євро.

На готівковому ринку: 37,8 – 39 гривень за долар та 41 – 43 гривні за євро.

Очікувана зміна курсу знаходиться в межах 0,2 гривні на міжбанківському ринку та 0,3 – 0,5 гривні на готівковому ринку.

Лісовий підкреслює, що ставки на готівковому ринку залежатимуть від міжбанківських ставок, і ринок вже адаптувався до частих та різноманітних коливань обмінного курсу.

"Так само як і протягом усього періоду дії режиму "керованої гнучкості", формування курсів на готівковому ринку залежатиме від курсів міжбанку. Крім того, протягом тижня на ринку можливі часті та різнобічні курсові коливання. За великим рахунком, ринок вже пристосувався до такому явищу", – сказав Лісовий.

Станом на 11 лютого курс готівкового долара становить 38,10/38,19 грн/дол., повідомили у Мінфіні.

Читайте також:

Вам не вистачить мішків, щоби зібрати врожай: як правильно підготувати картоплю до посадки. Важливі секрети

Багато хто цього чекав нарешті: українським військовим піднімуть виплати на житло. Названі суми

Ви пошкодуєте, якщо не спробуєте його: рецепт сирного рулету з крабовими паличками