З 1 квітня очікується підвищення тарифів на воду у п'яти великих містах, включаючи Київ. Хоча остаточне рішення не затверджено, висока ймовірність підвищення тарифів, яке планується провести у два етапи – 1 квітня та 1 червня. Повідомляється, що у деяких водоканалах ціни можуть зрости вдвічі.

Про це пише «today»

Ось зразкові тарифи на воду після двох етапів підвищення для окремих водоканалів:

«Дніпроводоканал»:

Поточний тариф: 31,36 грн. за кубічний метр

Квітневий тариф: 37,6 грн. за кубічний метр

Червневий тариф: 46,2 грн. за кубометр (зростання майже на 15 гривень).

«Хмельницькводоканал»:

Поточний тариф: 27,39 грн. за кубічний метр

Квітневий тариф: 31,15 грн. за кубічний метр

Червневий тариф: 40,5 грн. за кубометр (зростання – понад 13 гривень).

«Київводоканал»:

Поточний тариф: 30,38 грн. за кубічний метр

Квітневий тариф: 40,7 грн. за кубічний метр

Червневий тариф: 46,8 грн. за куб.м (подорожчання понад 16 гривень).

«Вінницяоблводоканал»:

Поточний тариф: 25,62 грн. за кубічний метр

Квітневий тариф: 35 грн. за кубічний метр

Червневий тариф: 52 грн. за кубічний метр (удвічі дорожчий).

«Рівнеоблводоканал»:

Поточний тариф: 32,59 грн. за кубічний метр

Квітневий тариф: 40,69 грн. за кубічний метр

Червневий тариф: 47,96 грн. за кубометр (зріст – понад 15 гривень).

Зростання тарифів на воду пояснюється зростанням витрат виробництва. Наприклад, витрати Київводоканалу зросли за різними напрямами, зокрема витрати на електроенергію - на 30,29%, витрати на робочу силу - на 23,6%, вартість реагентів - на 99,85%.

Аналогічна ситуація спостерігається й у інших водоканалах. Незважаючи на потенційний опір підвищенню тарифів, воно вважається за необхідне у зв'язку зі зростанням витрат виробництва. Якщо не скоригувати тарифи зараз, це може призвести до критичних ситуацій у системах водопостачання міст.

Читайте також:

Секрет дуже простий: що потрібно зробити, щоб при жарінні котлет масло не бризкало по всій плиті

Легко, ситно та апетитно: рецепт швидких сирних коржів з капустою

Вона чудово підходить під м'ясо: рецепт польської закуски з буряком та хріном