Критерії відбору та тривалість спеціального досвіду роботи, необхідні для отримання пенсії за вислугу років, залежать від займаних професій та посад, як це передбачено відповідними законами.

Про це пишуть «dengi»

"Пенсія за вислугу років - це один із видів "трудових" пенсій. Основною умовою для призначення пенсії за вислугу років є наявність спеціального стажу роботи, напрацьованого в установах та на посадах, що дають право на такий вид пенсії", - йдеться у повідомленні.

Пенсійний фонд України визначає умови для різних категорій:

Художники.

Особи, які працюють у сфері мистецтва, можуть претендувати на пенсію за вислугу років із творчим стажем від 20 до 35 років під час подання заяви на пенсію.

Авіаційні працівники та персонал льотних випробувачів.

Авіаційним фахівцям потрібен певний стаж роботи, різний для чоловіків та жінок та обмежений конкретними часовими рамками.

Співробітники освіти, охорони здоров'я та соціального забезпечення. Для цих секторів потрібен спеціальний досвід роботи від 25 до 26 років та 6 місяців у певні періоди.

Спортсмени.

Право на пенсію за вислугою мають спортсмени зі стажем не менше 25 років, зокрема не менше 6 років у складі збірних України.

Пенсії за вислугу років призначаються за дотримання певних критеріїв віку та стажу роботи:

Авіадиспетчери, інженерно-технічний персонал цивільної авіації, бортпровідники, працівники залізниці та метрополітену, працівники геологорозвідки, лісозаготівель та лісосплаву, механізатори в портах, моряки, працівники річкової та рибної промисловості.

Розмір пенсії визначається тривалістю страхового стажу та заробітною платою, за якою були сплачені страхові внески. Пенсії призначаються з дня звернення з урахуванням звільнення з роботи або посади.

Військовослужбовцям пенсія за вислугу призначається з вислуги років і віку на час звільнення з військової служби. Мінімальний розмір пенсії за вислугу років встановлено у розмірі 3854 гривні.

Читайте також:

Долар почав падіння: що українцям розповіли у Нацбанку

Ніжніше ви точно не куштували: рецепт ароматної запіканки з гарбуза та сиру

Буде зовсім важко: хто з українських пенсіонерів може залишитися без виплат