Пенсіонери з інвалідністю І групи, що виникла внаслідок діяльності ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, мають право на мінімальну пенсійну виплату, що перевищує 13 тисяч гривень, повідомили у прес-службі Пенсійного фонду.

Про це пише «dengi».

Пенсії щодо інвалідності цим особам визначаються виходячи із встановленого причинно-наслідкового зв'язку між інвалідністю та чорнобильською катастрофою з урахуванням компенсації фактичних збитків, отриманих за рахунок заробітної плати, отриманої в зоні відчуження з 1986 по 1990 рік, або п'ятикратного розміру мінімальної.

Мінімальні розміри пенсії по інвалідності внаслідок травм або захворювань, пов'язаних із Чорнобильською катастрофою, становлять:

I группа: 8 187,48 грн.

II группа: 6 549,98 грн.

III группа: 5 048,95 грн.

Діти з обмеженими можливостями: 5048,95 грн.

При цьому мінімальні пенсійні виплати інвалідам внаслідок чорнобильської катастрофи, віднесеним до І групи, не можуть бути нижчими за 100% середньої заробітної плати (доходу) в Україні, яка є основою для розрахунку пенсії за попередній рік у сумі 13 376,21 грн.

Для інвалідів ІІ та ІІІ груп відповідні відсотки становлять 80% (10 700,97 грн) та 60% (8 025,73 грн) відповідно.

У попередньому обговоренні ми наголошували, що українці, які відповідають певним критеріям, мають право на отримання пенсії за старістю після досягнення 60, 63 або 65 років залежно від набутого страхового стажу. Проте, окремі категорії громадян можуть мати право на вихід на пенсію до досягнення 60-річного віку.

Читайте також:

Ніякої сапки: як швидко позбутися бур'янів на дачі та на городі, не напружуючи спину

Не дарма тітка Циля прославилася на всю Одесу: рецепт єврейських курячих котлет із крохмалем та майонезом

Поляки вже бояться залишитися без роботи та різко змінили ставлення до українців: що відомо