Криза в комунальному секторі може ще поглибитись через перспективне зростання цін на електроенергію.

Якщо тарифи на світ подвоїться, це може призвести до серйозних наслідків для державних фінансів і для кишень звичайних людей.

Про це повідомляє УНІАН.

Олег Попенко, голова Спілки споживачів комунальних послуг, попереджає, що збільшення цін може унеможливити надання достатньої кількості субсидій тим, хто не спроможний сплатити комунальні послуги в повному обсязі. В результаті можливі скорочення у сфері субсидування та, як наслідок, погіршення фінансового стану багатьох домогосподарств.

Але це ще не все. Підняття тарифів на електроенергію також може спричинити ланцюгову реакцію, що стосується інших комунальних послуг. За словами експертів, люди можуть почати менше платити за воду, опалення та газ, оскільки закон не дозволяє відключати їх за несплату рахунків. Це може спричинити додаткові фінансові проблеми для підприємств, які надають ці послуги.

Ситуація ускладнюється тим, що з початку повномасштабної війни уряд України тимчасово призупинив нарахування штрафів та пені за несплату комунальних послуг, а також заборонив відключення житла від електропостачання за борги. Однак, ця пільга не поширюється на електрику з січня 2024 року.

У такій ситуації люди, намагаючись сплатити рахунки за електроенергію, можуть зменшити платежі за інші послуги, що призведе до додаткових труднощів для комунальних підприємств, які вже перебувають у фінансовій кризі.

Представники влади, у свою чергу, поки що заспокоюють громадян, заявляючи, що до кінця поточного сезону не планується підвищення тарифів на електроенергію.

Проте експерти говорять про можливе збільшення ціни за кіловат вдвічі, що, звісно, ​​викликає серйозні побоювання серед населення та експертів із комунальних послуг.

Читайте також: