Тимчасовий захист для тих, хто втік від війни в Україні, діє в Польщі до 4 березня 2024 року. Уряд планує продовжити дію відповідного спецзакону на півроку, повідомляє видання Rzeczpospolita. За цей час міністри мають намір розробити нові правила допомоги біженцям.

"Ми даємо собі півроку, щоб напрацювати зміни до закону", – зазначив заступник міністра внутрішніх справ Польщі Веслав Щепанський .

Серед можливих змін – скасування статусу тимчасового захисту після виїзду з Польщі навіть на короткий час, тоді як нині діє обмеження 30 днів. В уряді вважають, що поїздки українців додому на свята чи у відпустку свідчать про те, що їм не потрібен тимчасовий захист. Подібний підхід вже застосовується до українських біженців у Норвегії.

Також пропонується змінити умови отримання соцвиплат. Виплати на дітей можуть зменшити, але деталей наразі немає. В уряді готуються проводити консультації з міністерствами, органами місцевого самоврядування та організаціями, які надають українським біженцям допомогу.

У Польщі вже розповіли, коли надсилатимуть військовозобов'язаних українців

Штрафи будуть захмарними: що чекає на водіїв у Польщі, починаючи з цього року

Українцям розповіли, чи врахують стаж роботи у Польщі під час призначення української пенсії