2024 року в Україні заплановано провести індексацію пенсій, яка торкнеться переважної більшості пенсіонерів нашої країни.

Очікується, що розмір підвищення становитиме приблизно 13%, проте важливо зазначити, що кінцева сума збільшення залежатиме від індивідуальних параметрів кожного пенсіонера. Наприклад, хтось може отримати на 100 гривень більше, тоді як у іншого збільшення становитиме понад 500 гривень.

Подробиці про те, хто і на скільки отримає, наведено в матеріалі на OBOZ.UA.

Механізм щорічної індексації був запроваджений в Україні ще у 2017 році і є ефективним способом компенсації впливу інфляції на доходи пенсіонерів.

Формула розрахунку індексації включає 50% від інфляції за попередній рік та 50% від середнього трирічного зростання зарплат. У 2024 році розмір індексації пенсій становитиме 13%, при цьому минулого року було зафіксовано найбільше підвищення – 19,7%, що пов'язано з аномально високою інфляцією через початок повномасштабної війни.

Важливо відзначити, що навіть із такими значними підвищеннями минулого року пенсії все одно не змогли повністю компенсувати зростання цін.

В умовах уповільненого зростання заробітних плат та значного подорожчання товарів та послуг в Україні у 2022 році, підвищення пенсій за індексацією у 2023 році виявилося високим, але недостатнім для рівня забезпечення багатьох пенсіонерів.

Якщо розглядати не лише індексацію, а й загальне зростання пенсій за період із січня 2022 року, то можна виділити такі дані.

Середня пенсія за два роки зросла на 34,9%, мінімальна – на 22%, тоді як інфляція за цей період становила 31,7%.

Проте середня пенсія в Україні у розмірі 5,3 тис. гривень не завжди є реалістичним показником з огляду на те, що більшість пенсіонерів отримують менше 4 тис. гривень на місяць. За даними Мінсоцполітики, торік влітку фактичний прожитковий мінімум в Україні становив 5249,9 гривень.

Незважаючи на індексацію, бідність серед пенсіонерів залишається проблемою.

В Україні 65,7% пенсіонерів отримують менше ніж 5 тис. гривень і перебувають на межі бідності. Підвищення пенсій не торкнеться всіх: ті, хто вже одержує значні надбавки, вийшов на пенсію нещодавно або не відповідає певним критеріям, можуть не отримати обіцяних 13%.

Проте уряд у деяких випадках встановлює мінімальний рівень підвищення пенсії, наприклад, 100 гривень.

Це дозволяє частково вирішити питання соціальної підтримки для певних категорій пенсіонерів.

Проте, варто поставити запитання, чи вистачить коштів на індексацію.

Торік Пенсійний фонд витратив на 156,2 млрд. гривень більше, ніж у попередньому періоді, всього 746,3 млрд. гривень. Заплановані витрати на 2024 рік становлять 893,5 млрд. гривень. Важливо відзначити, що індексація пенсій, як і багато інших соціальних виплат, залежить від зовнішньої допомоги, і після початку війни в Україні виникли складнощі з отриманням фінансової підтримки від Європейського Союзу та США.

Зараз Пенсійний фонд здебільшого фінансується за рахунок внесків із високих зарплат військових.

Однак після війни зменшиться кількість платників і фінансова стійкість фонду може опинитися під загрозою. Протягом кількох останніх років також спостерігається зменшення кількості пенсій, що може вплинути на фінансування:

  • У 2020 році - 11,3 млн пенсіонерів;
  • У 2021 році - 11,1 млн;
  • У 2022 році - 10,8 млн;
  • У 2023 році - 10,69 млн;
  • У 2024 році – 10,5 млн.

Індексація пенсій попри свою важливість не є панацеєю від проблеми бідності серед українських пенсіонерів.

Однак на сьогодні це один із небагатьох робочих механізмів для оновлення розміру пенсійних виплат та забезпечення соціальної підтримки нашим громадянам.

Читайте також: