Українці мають право на допомогу з тимчасової непрацездатності, спрямовану на компенсацію втраченого заробітку, а методику розрахунку цієї допомоги у 2024 році експерти намітили, докладно описано у матеріалах уряду.

Про це пише «finance»

Відповідно до законодавства України, нарахування допомоги по лікарняному залежить від середньоденної заробітної плати працівника та тривалості страхового стажу. Розподіл застрахованих осіб залежно від стажу роботи:

50% середньої заробітної плати для застрахованих громадян із страховим стажем до 3 років.

60% за страхового періоду від 3 до 5 років.

70% для тих, хто має страховий стаж 5-8 років.

100%, якщо термін страхування перевищує 8 років.

Однак деякі особи мають право на 100% допомогу по хворобі незалежно від стажу роботи. Сюди входять особи, які мають право на пільги відповідно до конкретних законів, наприклад, жертв чорнобильської катастрофи, ветерани війни та члени сімей загиблих захисників.

У випадках, коли протягом 12 місяців до настання страхового випадку працівник мав стаж страхування менше ніж шість місяців, допомога з тимчасової непрацездатності розраховується виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески. Розмір допомоги обмежений сумою, розрахованою на основі мінімальної заробітної плати.

Для отримання лікарняних робіт роботодавцям необхідно подати до Пенсійного фонду заяву про розрахунок із деталізацією коштів, нарахованих застрахованим громадянам. Форма заяви цього процесу залишається незмінною.

Читайте також:

Тепер ви точно не замовлятимете її: рецепт ніжної піци на лаваші в духовці

Ця хитрість вас точно здивує: для чого досвідчені господарі прогладжують лінолеум праскою

Українець придумав, як уникнути мобілізації та записався до "Свідків Єгови". Чим це закінчилося