Нещодавно міністр оборони України Рустем Умеров в ефірі інформаційного телемарафону говорив, що Міністерство оборони консолідувало всі бази даних і вже знає, скільки військовозобов'язаних перебувають в Україні, а скільки - за кордоном. Не дивно, що багато хто цікавить питання, чи може Україна змусити чоловіків призовного віку повернутися з-за кордону.

Ідею мобілізувати тих, хто мешкає за кордоном, вже прокоментував секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данилов.

Так, в інтерв'ю агентству Report він сказав, що Україна не може насильно мобілізувати мешканців за кордоном військовозобов'язаних через особливості законодавства інших країн.

За словами Данилова, українські громадяни, які перебувають в інших країнах, підпадають під дію законів цих країн. Так, Данилов каже, що кожна країна має власне законодавство щодо біженців і тут дуже важливо, в якому статусі українці перебувають за кордоном.

"Якщо громадянин офіційно має статус біженця, який постраждав від військової агресії, ми не зможемо втрутитися. Адже в кожній країні є свої закони щодо людей зі статусом біженця”, - пояснив секретар РНБО.

Отже, Україна не може законно в нього втручатися, щоб мобілізувати таких громадян.

"Ми б хотіли, щоб громадяни мали можливість повернутися, але силою цього зробити не можна", - сказав він.

Нагадаємо, що у листопаді 2023 року ЗМІ повідомляли, що з початку повномасштабного вторгнення РФ кордони сусідніх країн нелегально перетнули близько 19 740 українців. Ще 21 113 людей затримали на кордоні.

У Державній прикордонній службі кажуть, що з країни щодня виїжджає близько шести тисяч чоловіків призивного віку. Водночас близько 100 осіб отримують відмову у перетині державного кордону.

Читайте також:

Зеленський нарешті зробив заяву про мобілізацію півмільйона українців: що розповів президент

Повстання в Росії продовжуються: дружини мобілізованих вже приїхали до приймальні Путіна

Тепер бронь від мобілізації даватимуть без обмежень: яких працівників це торкнеться

Дуже важливий момент: чи потрібно проходити комісію, щоб отримати відстрочку від мобілізації

Важливо про повістки, відстрочки та інші нюанси: що змінять у гучному законі про мобілізацію