Понад 100 власників житлового сертифікату «єВідновлення» першими вже використали їх для придбання нового будинку. Відповідні угоди купівлі-продажу оформили 126 сімей у нотаріусів, ще 13 угод у них в обробці. Вже після укладання угоди кошти, передбачені сертифікатом, будуть надіслані на рахунок продавців нерухомості.
Про це повідомила голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.
За її словами, середня сума одного використаного сертифікату становить 1,3 млн гривень, а загальна сума за всіма використаними — 327 млн ​​гривень.
«Більшість використаних сертифікатів — придбання житла на вторинному ринку. Зараз такі угоди становлять 93,7%. Крім того, з купівлею житла визначилися ще 525 власників сертифікатів, які на це забронювали кошти на загальну суму 1,067 млрд гривень. Більше того, зазначила Шуляк, 3 сертифікати вже навіть погашені — тобто продавці нерухомості вже отримали за це кошти. На сьогоднішній день ця сума становить 7,6 млн гривень», - розповіла народна депутат.

Успіхи програми

Вона зазначила, що етап програми «єВідновлення», що стосується компенсацій саме за знищене житло, за два місяці показав рекордні темпи зростання. Так, перші 500 житлових сертифікатів було сформовано на початку листопада. На початку грудня їх було вже понад 1 тис. Зараз сформовано вже 2172 житлові сертифікати на загальну суму 3,9 млрд гривень. Сформований житловий сертифікат означає для заявника позитивне рішення щодо компенсації, наголосила Олена Шуляк.

Використати сертифікат стане простіше

Найближчим часом, за словами нардепа, використовувати житловий сертифікат «єВідновлення» стане ще простіше, оскільки в Уряді передбачили можливість припинити право власності громадянина на знищене житло через Реєстр пошкодженого та знищеного майна. Технічна можливість отримати цей витяг буде з наступного тижня.
«Ми проводили масштабні публічні консультації, під час яких громадяни вказували на недоліки програми, з якими зіткнулися при отриманні компенсації. Тоді неодноразово звучав запит на спрощення процедури зміни майнових прав - цей етап займав найбільше часу і зусиль, тому держава пішла на зустріч людям і спростила процедуру», - повідомила Шуляк.
Це нововведення суттєво спростить процедуру реалізації житлових сертифікатів, оскільки після бронювання коштів за сертифікатом громадяни мають протягом 30 днів припинити право власності на знищене житло та оформити правочин купівлі-продажу.