Вже другий день поспіль Національний банк України знижує курс долара та євро за підсумками торгів на міжбанку. Про це свідчать дані на сайті регулятора. Так, наприклад, готівковий курс долара до гривні у банках України у п'ятницю, 19 січня, подешевшав на 15 копійок – до 38,35 грн за долар у середньому. При цьому загалом із початку 2024 року долар подешевшав більш ніж на гривню.

Водночас експерти прогнозують, що надалі готівковий долар в українських банках дорожчатиме. За прогнозами, наступного тижня – 22-28 січня – вартість американської валюти в них перебуватиме у межах 38-40 грн, що трохи перевищує поточний курс: увечері 18 січня банки купують долар у середньому по 37,9 грн, а продають по 38 45 грн.

Як інформує "Обозреватель", про можливе подорожчання розповів начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лісовий. Він зазначив: різниця між курсами купівлі та продажу не перевищить 60 коп.

Загалом, підкреслив банкір, за всіма ознаками, в останній тиждень січня на валютному ринку пануватиме спокій. Справа в тому, що, за його словами:

завдяки активній участі НБУ у міжбанку через валютні інтервенції вдасться погасити надмірний попит та встановити певний баланс із пропозицією; немає ознак чи передумов різкого зниження курсових показників.

"Будь-які зміни будуть щоденними та різновекторними. Тобто, в якісь дні курси можуть трохи зростати, а в якісь дні знижуватися. Однак вартість валюти не падатиме в "пропасть" та й не буде вторгатися в "хмару". Загальна ситуація на валютному ринку буде "у свідомості": будь-які негативні явища будуть малоймовірними, а регулятор вживатиме всіх заходів щодо встановлення балансу між попитом та пропозицією, що позначиться на курсових показниках ", - розповів банкір.

Читайте також:

Достатньо одного переказу: українцям почали раптово блокувати банківські картки. Що потрібно знати

Новий удар по Путіну: за Китаєм вже й турецькі банки відмовляються працювати з Росією

Будьте обережні: ПриватБанк може заблокувати картку без попередження. Що потрібно знати

Радіти нема чому: банки підвищили ставки для українців. Скільки тепер коштуватиме кредит