В Україні індексацію пенсій заплановано на березень цього року, що підтвердила голова Мінсоцполітики Оксана Жолнович в інтерв'ю Укрінформу. Рішення про індексацію пенсій у березні ґрунтується на отриманні у лютому статистики за попередній рік.

Про це пишуть «ФАКТИ»

Індексація буде розраховуватись за формулою: 50% рівня інфляції за 2023 рік плюс 50% зростання середньої заробітної плати. Основною метою цієї індексації є оновлення пенсій для певних груп населення, суми виплат яких залишаються незмінними протягом тривалого періоду.

Коригування необхідне для обліку зростання інфляції та збільшення прожиткового мінімуму.

В даний час складно визначити точну суму підвищення, оскільки при розрахунку крім формули враховуватимуться такі фактори, як вік та трудовий стаж. У середньому, базову частину пенсії планується збільшити на 13%. Для пенсіонерів, які отримують "голу" пенсію у розмірі 7692 гривень, доплата може бути суттєвою – приблизно 1000 гривень.

Важливо, що з розрахунку пенсій враховуються заробітки людини за всі періоди страхового стажу з 1 липня 2000 року. Якщо людина працювала до цієї дати і отримувала значну зарплату, вона може надати довідку про заробіток за будь-які 60 послідовних календарних місяців роботи до 1 липня 2000 року, яка буде врахована у розрахунках.

Читайте також:

Як отримати житлову субсидію цього року: які документи потрібні і що змінилося

Смачно, швидко і дуже ситно: рецепт картоплі з оселедцем по-фінськи

Тепер на молоці та сметані доведеться економити: що буде з цінами на молочку і до чого готуватись