Станом на січень 2024 року зарплати народних депутатів в Україні зросли через перегляд прожиткового мінімуму. Проте, навпаки, уряд вирішив знизити зарплати значній кількості чиновників.

Про це пише «obozrevatel»

Заробітну плату народних депутатів.

Заробітна плата народних депутатів прив'язана до прожиткового мінімуму та включає додаткові кошти на діяльність, орендну плату, а іноді й премії. Переглянуті зарплати виглядають так:

Голова Верховної Ради: збільшено з 32 208 до 36 336 грн.

Перший заступник: збільшено з 30 866 до 34 822 грн.

Депутат: збільшено з 29 524 до 33 308 грн.

Голова комітету: збільшено з 28182 до 31794 грн.

Член комітету: збільшено з 26 840 до 30 280 грн.

Наприклад, речник Руслан Стефанчук у 2023 році мав зарплату у розмірі 32,2 тис. грн, проте насправді отримував у середньому 99,7 тис. грн.

Згідно з декларацією, Стефанчук отримав 718 333 грн зарплати та 478 833 грн компенсації видатків.

Депутати, які не мають житла у столиці, мають право на компенсацію витрат на оренду на загальну суму 237,9 тис. грн на рік. Додатково передбачено надбавки на заробітну плату помічників, компенсацію податку на заробітну плату та витрати, пов'язані з депутатськими обов'язками.

Загалом на потреби Верховної Ради буде виділено близько 1,4 млрд грн. проти 1,26 млрд. грн роком раніше.

Заробітна плата чиновників:

Традиційно, деякі вакансії в органах державної влади залишалися незаповненими, а бюджет на ці посади перерозподілявся між іншими співробітниками, компенсуючи низьку заробітну плату. Така практика дозволяла отримувати значні бонуси 260%.

Проте з нового року уряд змінив правила, заборонивши підвищення зарплати на понад 30%. Хоча сама зарплата збільшиться, цей крок спрямований на вирішення проблеми підтримки зарплат на ринковому рівні та запобігання надмірному укомплектуванню персоналом.

Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчинов відзначив зміни у структурі заробітної плати та рух до забезпечення гідних офіційних зарплат без необхідності завищення штатів.

"Коли роками не заповнюються вакансії, щоб мати фонд оплати праці, щоб платити мінімалку людям... Вони висять роками. Зараз, коли структура оплати праці зміниться і буде гідним посадовим окладом... вже не буде потреби у цих "роздутих" штатах", – розповів міністр Кабінету міністрів України Олег Немчинов.

Читайте також:

Достатньо одного переказу: українцям почали раптово блокувати банківські картки. Що потрібно знати

Мешканці села на це довго чекали: в Україні почали працювати аптеки на колесах. Фото

Капуста, кукурудза та варена ковбаса: рецепт швидкого салату, який ви готуватимете постійно