Війна в Україні залишила по собі мільйони зруйнованих будинків. Для багатьох українців це означає втрату всього нажитого за довгі роки. Кабінет міністрів України ухвалив зміни до процедури компенсації за пошкоджене та знищене під час війни житло. Ці зміни покликані допомогти українцям відновити свій будинок та розпочати нове життя.

Докладніше про те, що площу знищеного житла, за яке дадуть компенсацію, обмежили, інформує finance.ua.

Наразі максимальна площа житла, за яку виплачується компенсація, становить 150 квадратних метрів для квартири та 200 квадратних метрів для садибного, садового чи дачного будинку. Якщо площа зруйнованого майна перевищує ці обмеження, вона буде зафіксована у Реєстрі зруйнованого та знищеного майна, і надалі може бути використана для компенсації з репарацій чи інших джерел, якщо це передбачено нормативними актами.

Також нагадаємо, що в Україні діє програма "єВідновлення", в рамках якої власники пошкодженого житла можуть отримати компенсацію до 200 000 гривень на ремонт. Ці кошти можна використовувати для придбання будівельних матеріалів, оплати будівельних робіт та послуг підрядників, які мають відповідні коди для роботи, а також для їх продавців, які подали заявку на участь у програмі через портал "Дія"

Починаючи з грудня 2023 року, розпочалися виплати на капітальний ремонт пошкодженої житлової нерухомості: максимум 350 000 гривень для квартири та 500 000 гривень для приватного будинку. З 1 січня 2024 року компенсації за пошкоджене житло мають виплачуватись українцям, які відремонтували його власним коштом.

Прийом заявок на компенсацію за зруйноване житло, що розпочався 1 серпня 2023 року в порталі "Дія", передбачає виплату компенсацій одноосібним власникам житла, зруйнованого під час воєнних дій після 24 лютого 2022 року, що не підлягає ремонту та розташованого на непідконтрольній території. активних бойових дій.

З 27 грудня 2023 року розпочалася видача житлових сертифікатів у порталі "Дія". Середня сума компенсації за зруйноване житло в Україні складає 2 мільйони гривень.

Що чекає на українців, чиї будинки були зруйновані?

Нові зміни у процедурі компенсації за пошкоджене та знищене житло – це важливий крок у напрямку відновлення України. Вони дозволять багатьом українцям повернути собі дах над головою та розпочати нове життя.

Читайте також:

Податки на квартири: скільки українцям доведеться заплатити за своє житло цього року

Готуйтеся до сюрпризів: скільки доведеться віддавати зі своєї зарплати після поновлення податків

Тепер буде як у Європі: зовсім скоро в Україні з'явиться податок на сміття. Що про нього відомо