Нещодавно в уряді заявляли, що Україна поки що має резерв грошей, тому соціальні виплати населенню виплачуються своєчасно навіть незалежно від рішення фінансової допомоги з боку ЄС та інших міжнародних партнерів. При цьому у "Слузі народу" допускають ймовірність змін у системі соцвиплат.

У Конституції України чітко прописано, що Україна – це соціальна держава, тому громадянам надається купа соціальних гарантій. Так, держава за допомогою соцвиплат намагається допомогти окремим категоріям людей, які цього потребують: пенсіонерам, сім'ям з дітьми, тим, хто втратив роботу.

Ось тільки з огляду на брак грошей у бюджеті в умовах війни, в уряді не виключають скорочення соцвиплат.

Про це заявив народний депутат від "Слуги народу", голова Комітету ВР з економічного розвитку Дмитро Наталуха в інтерв'ю виданню " Укрінформ ", яке було опубліковано 16 лютого.

Чиновник вважає, що українська система соціальної допомоги має бути скорочена, а натомість має бути створена збалансована система, яка враховує нові реалії, а не реалії 80–90-х років.

"Я вважаю, якісь соціальні послуги держава має продовжувати надавати, але обсяг їх, я з вами згоден, напевно, має бути скорочений. І, мені здається, в умовах і дефіциту бюджету, і зниження допомоги ми, напевно, переглядатимемо це. Тобто має бути створено іншу, більш збалансовану систему, яка враховує нові реалії, а не реалії 80-90-х років», – заявив Наталуха.

Водночас він визнав, що зменшення соціальних гарантій суперечить Конституції та може спричинити неприйняття громадян.

"Це радянська спадщина. Воно запечаталось у Конституції, на жаль, де чорним по білому написано, що Україна – це соціальна держава, і купа соціальних гарантій. Перше, що нам розкажуть з вами, – що ми діємо неконституційно, забираючи соціальні права громадян" , - Сказав Наталуха.

На завершення розмови Дмитро Наталуха уточнив, що особисто він не готує зміни до системи соцвиплат, оскільки для цього існує профільний комітет.

[embed] https://www.youtube.com/watch?si=hmpnohmibl619qbp&fbclid=iwar2ymrcyn-kzu-op4xrbf1hcpqzz0koeyzle32x8dmsvpchi9_30-50&V OLE001]

Нагадаємо, раніше економічний радник президента України Олег Устенко повідомляв, що в Україні не скасують соціальні виплати громадянам навіть у тому випадку, якщо ситуація за допомогою США буде критичною. У такому разі можуть скоротити фінансування за іншими напрямками, але "соціалка" залишиться недоторканою.

Читайте також:

Як отримати доступний кредит на квартиру і яким буде перший внесок: що потрібно знати про програму "Оселя"

Блокада українського кордону: поляки заблокували вже шостий пункт пропуску

Смерть Олексія Навального: Путіну вже доповіли, що не стало його головного конкурента