За даними Пенсійного фонду України, окремі особи мають право на отримання дострокової пенсії за старістю згідно з положеннями частини 1 статті 115 Закону № 1058-IV "Про обов'язкове державне пенсійне страхування" від 9 липня 2003 року.

Про це пише «finance»

Відповідні категорії включають:

Особи з гіпофізарною карликовістю (ліліпути), непропорційні карлики.

Особи з порушеннями зору І групи – сліпі та інваліди з дитинства І групи.

Жінки, які народили п'ять і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, матері інвалідів з дитинства, а також тяжкохворих дітей, інвалідність яких не встановлена.

Військовослужбовцям, які брали участь у бойових діях, поряд з іншими категоріями громадян надається статус учасників бойових дій або інвалідів унаслідок війни.

Дружини (чоловіки), якщо вони не брали шлюб, діти, які стали інвалідами до досягнення повноліття, а також батьки, які отримали статус сімей загиблих ветеранів війни.

Особи, трудовий договір яких було розірвано з ініціативи власника чи уповноваженого органу у зв'язку із зміною організації виробництва та праці.

Особи, трудовий договір яких було розірвано з ініціативи власника або уповноваженого органу у зв'язку з виявленням невідповідності працівника посади за станом здоров'я.

Мінімальна заробітна плата в Україні, яка закладена до держбюджету, з 1 січня 2024 року встановлена ​​на рівні 7100 гривень на місяць або 42,60 гривень на годину. З 1 квітня 2024 року її буде збільшено до 8000 гривень та 48 гривень на годину.

Мінімальна пенсія, яка є прожитковим мінімумом для тих, хто втратив працездатність, у 2024 році збільшена з 2093 гривень до 2361 гривень. Крім того, з 1 березня 2024 року заплановано щорічну індексацію пенсій.

Збільшилася й максимальна пенсія, що становила 23 610 гривень, оскільки вона розраховується у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати.

Читайте також:

Українців готують до смарт-мобілізації: що це таке і як це працюватиме

Серце зупинилося через 8 днів після мобілізації: що відомо про українця, який помер у навчанні

Це потрібно робити двічі на тиждень: метод, завдяки якому орхідея почне пишно цвісти