Національний банк України прогнозує підвищення тарифів на низку комунальних послуг, зокрема на опалення та гарячу воду. Однак конкретні дати не називаються, а зняття мораторію очікується лише після закінчення воєнного стану.

Регулятор наголошує, що коригування тарифів буде поступовим до рівня економічно обґрунтованого рівня протягом кількох років, не допускаючи різкого стрибка цін.

Про це пише «obozrevatel»

Очікується, що в період підвищених ризиків безпеки більшість тарифів на житлово-комунальні послуги в Україні залишаться незмінними, але згодом буде внесено корективи. Деталі цих змін, включаючи порушені послуги та терміни, нині незрозумілі.

"Прогноз передбачає збереження дії мораторію на окремі тарифи послуг ЖКГ (зокрема, опалення та гарячу воду) до завершення дії військового стану. Далі очікується поетапне приведення тарифів відповідно до економічно обґрунтованого рівня протягом кількох років", – йдеться у повідомленні.

За останній рік витрати на комунальні послуги в Україні значно зросли. З січня 2023 року до січня 2024 року загальні ціни зросли на 12,8%, при цьому на електроенергію стався помітний стрибок на 69,7% через підвищення тарифів у червні.

Серед інших послуг, що подорожчали, - вивіз сміття (5%), послуги з управління багатоквартирними будинками (4,2%), а також обслуговування та ремонт житла (3,1%). Послуги каналізації зросли на 0,7%, а водопостачання збільшилось на 0,8%. Вартість деяких послуг, таких як природний газ, гаряча вода та опалення не змінилася.

Станом на лютий газопостачальні компанії зберегли колишні цінники у рамках річних тарифних планів, що забезпечує певну стабільність витрат для побутових споживачів. У повідомленні наголошується, що суми у рахунках за блакитне паливо внаслідок цього не зміняться.

Читайте також:

Презентація Environmental Compact: що відомо про важливий екологічний договір

Трамп розповів, чому йому подобається Зеленський: "Ця війна добігла кінця..."

Ви спалюєте свою орхідею: як правильно її підгодовувати, щоб рослина не засохла