Якщо вірити статистиці, то щороку кількість вилучених незаконно видобутих водних біоресурсів становить понад 142 тонни, а це сотні мільйонів гривень державної шкоди. Не дивно, що народні обранці задумалися про причини незаконного рибальства в Україні, а також про можливе покарання, щоб це зупинити. Висновок один – низькі суми штрафів.

В уряді замислилися над тим, що якщо штраф становить 0,000001% від заробітку браконьєрів, то його не важко заплатити і порушувати далі. Так, за неофіційною статистикою в деякі роки браконьєри могли за рік видобути стільки ж риби, скільки всі рибальські промислові підприємства України разом узяті.

Тому уряд вважає, що необхідно схвалити проект "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України з охорони водних біоресурсів та середовища їх існування" ( №10433 ).

Якщо це станеться, то суми можуть зрости настільки, що навіть людині з вудкою загрожуватиме покарання "гривнею" у розмірі до 8500 гривень.

Так, пропонується збільшити покарання за порушення правил рибальства (ст.85 КпАП) із 170 гривень на сьогодні до 40-150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або до 680-2550 гривень.

Якщо ж порушення буде визнано грубим, тобто підпадає під розширений перелік ознак, таких як "приховування та/або перевищення обсягів добування (вилову) водних біоресурсів під час аматорського рибальства", то штраф може зрости до 200-500 н.м.д. м. (3400-8500 грн.) з конфіскацією знарядь лову, засобів скоєння правопорушення та незаконно здобутих (виловлених) водних біоресурсів.

Цим же проектом пропонується зупинити видачу рибальських квитків на час воєнного стану та рік після його скасування.

Також з'явиться нова частина, яка визначить ще більше стягнення за повторне протягом року грубе порушення правил від 400 до 750 н неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або від 6800 до 12 750 грн.

Крім того, посадові особи органів рибоохорони отримають право на адміністративне затримання порушників та доставку їх до правоохоронних органів чи сільради для встановлення особи та складання протоколу.

До речі, в уряді вважають, що новий закон дозволить збільшити споживання риби українцями з 11 кг на рік цього року до 16,2 кг 2028 року.

Читайте також:

Він з'їдається першого ж дня: рецепт апетитного пирога з капустою і рибою в духовці

Її не зустрічали останні 200 років: рибалка виловила рідкісну рибу на звичайну вудку

А ви знаєте, що таке "риба-фіш" від тітки Сари? Рецепт ніжного коропа по-одеськи, від якого ви точно не відмовитеся

Такою стравою ви точно здивуєте всіх: рецепт риби з грибами, запеченої під картопляним пюре