Національний банк України (НБУ) пропонує запровадити обмеження на суми та частоту операцій з реквізитів банківських карток та переказів коштів через термінали самообслуговування.

Про це пише «napensii».

Ініціативу, спрямовану на боротьбу з маніпуляціями, пов'язаними із шифруванням транзакцій та тіньовою фінансовою діяльністю, планується реалізувати у період воєнного стану.

Докладно про пропозицію розповів голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев, зазначивши, що обмеження буде введено тимчасово, а відповідні зміни до законодавства розроблятимуться профільним підкомітетом Верховної Ради спільно з НБУ.

Рішення запропонувати ці обмеження було прийнято у відповідь на повідомлення про порушення у сфері електронних переказів, у тому числі через термінали самообслуговування, на суму мільярди доларів.

Національний банк виявив різні схеми в сегменті безготівкових розрахунків, що підтримують заборонену підприємницьку діяльність, таку як організація та проведення азартних ігор, відмивання грошей, шахрайство з використанням фішингу, тіньові операції з віртуальними активами.

«Встановити на законодавчому рівні на період дії воєнного стану обмеження на здійснення фінансових операцій з використанням реквізитів електронних платіжних засобів, лімітами на суми транзакцій, їх кількості тощо. А також граничних сум готівкових переказів, здійснених за допомогою терміналів самообслуговування», – повідомив Гетьманцев.

Гетьманцев уточнив, що уряд не планує запроваджувати податок на грошові перекази, розвіявши чутки про пропозицію запровадити податок у розмірі 18%.

Він наголосив, що такий податок завдасть збитків економіці. Пропоновані обмеження є частиною ширших зусиль щодо усунення фінансових порушень та посилення нагляду під час воєнного стану.

Читайте також:

Цю помилку повторюють майже всі господині: якими кришками не можна закочувати помідори

Армія Путіна може залишитися без зброї: що вдалося дізнатися журналістам

Її називають "Грудка під покривалом": рецепт ніжного курячого м'яса по-дивному