Нещодавно Канада відкрила свої кордони для українських біженців, які рятуються від війни на батьківщині.

Про це повідомляє focus.ua.

За останні два роки до країни вже приїхало 250 тисяч громадян України. Ще приблизно 700 тисяч українців видали гуманітарні візи для в'їзду до Канади.

За останніми оцінками канадської влади, у найближчі два місяці очікується прибуття ще 90 тисяч біженців із України.

Однак, на думку відомого канадського генерала Ріка Хіллера, який очолює Стратегічну консультативну раду, країна абсолютно не готова до прийому такої кількості людей.

За його словами, федеральний уряд Канади досі не має чіткого плану дій, як розселити, працевлаштувати та забезпечити гідні умови життя для сотень тисяч українських переселенців та біженців.

Генерал Хіллер розповів шокуючу історію про українську родину, яка нещодавно прибула до Канади, з так званої групи ризику, яка була змушена оселитися в наметі прямо в центрі Торонто в умовах канадської зими. Подібні випадки, на жаль, останнім часом стають дедалі частішими.

Хіллер б'є на сполох і попереджає, що незабаром сотні тисяч українців можуть ринути в Канаду, рятуючись від ескалації бойових дій на батьківщині.

Проте країна до такого напливу біженців не готова ні логістично, ні організаційно, ні фінансово.

На думку генерала, федеральна та місцева влада Канади повинна якнайшвидше розробити чіткий план дій щодо прийому та розселення українських біженців. Він пропонує, наприклад, розпочати будівництво модульних містечок із комфортним тимчасовим житлом для переселенців.

Хіллер нагадує, що Канада вже має позитивний досвід прийому біженців.

Вісім років тому країна ухвалила 50 тисяч біженців із Сирії в рамках гуманітарної програми. Завдяки злагодженим діям федеральної та місцевої влади, а також громадських організацій сирійські біженці були успішно інтегровані в канадське суспільство.

Однак за словами Хіллера, нинішня ситуація набагато масштабніша і складніша.

Проте він впевнений, що проблему можна вирішити, якщо консолідовано та оперативно діяти всім світовим співтовариством. В іншому випадку, багатьом українським сім'ям може нічого не залишитися, окрім як повернутися на батьківщину, де продовжуються бойові дії та гинуть мирні жителі.

Читайте також: