У столиці України, у місті Києві, компанія "Київводоканал" представила пропозицію Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) щодо підвищення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення на 34,2%.

Про це повідомляють fakty.ua

Це означає збільшення тарифу до 40,78 гривні за кожен кубометр води. Передбачається, що засідання НКРЕКП з цього питання має відбутися 6 лютого.

За даними mind.ua, компанія "Київводоканал" обґрунтовує необхідність цього підвищення тарифів низкою факторів, що впливають на їхню економічну діяльність.

Зокрема, зменшились обсяги реалізації послуг, які включені до чинних тарифів. Конкретно обсяги централізованого водопостачання скоротилися на 18,48%, а обсяги централізованого водовідведення — на 18,49%.

Крім того, компанія відзначає збільшення витрат на електроенергію на 30,29% для централізованого водопостачання та на 25,83% для централізованого водовідведення. Це значно збільшує навантаження на фінансові ресурси компанії.

Також у переліку причин підвищення тарифів зазначається зростання витрат на реагенти, зміна витрат, пов'язаних з обов'язковими платежами по податках та зборах, збільшення витрат на підкачування води та придбання паливно-мастильних матеріалів.

Фінансові витрати підприємства також зросли, включаючи збільшення планової суми прибутку для погашення основної суми запозичень згідно з кредитним проектом Міжнародного банку реконструкції та розвитку.

Крім того, крім Києва, НКРЕКП планує переглянути тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення ще в 13 інших водоканалах по всій країні.

На даний момент, відповідно до встановлених у 2022 році норм, тариф на централізоване водопостачання та водовідведення становить 30,384 гривень з урахуванням ПДВ за кожний кубометр води. З цієї суми 16,164 гривень припадає на централізоване водопостачання та 14,220 гривень – на централізоване водовідведення.

Читайте також: