Про це мало хто знає, але найбільшим споживачем цукру в абсолютному численні є Індія. У середньому на рік її мешканці з'їдають 25,39 метричних тонн цукру – більше, ніж країни всього Європейського Союзу разом узяті. Що ж до України, то внутрішнє споживання цукру в нашій країні становить 1,4 млн. т., при тому, що щорічно Україна випускає 1,6-2 млн. тонн даного продукту на рік.

Неприємно, але факт, що Україна в Європі займає перші місця по смертності через серцево-судинні захворювання, насамперед через високий артеріальний тиск. А все через надмірне споживання солі та цукру.

І справді, Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує споживати не більше 25 г цукру на день. А ось у раціоні українців цукру 45 г: переважно він потрапляє в організм через напої, випічку, шоколад та цукерки, фруктові соки. При цьому школярі та підлітки споживають цукру значно більше за дорослих – 67 г на день.

Саме тому навіть всупереч окупації деяких земель Міністерство аграрної політики та продовольства України впевнене, що виробленого зараз цукру достатньо для внутрішніх потреб українців.

Так, протягом 2023-початок 2024 року було вироблено близько 1 млн 800 тисяч тонн цукру. Середня оптова ціна за тонну на початку 2024 року становить 23-24 гривні за кілограм.

Про це повідомили на черговій нараді щодо розвитку цукрової галузі під головуванням першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Висоцького.

За його словами, для внутрішніх потреб українців щороку потрібно до мільйона тонн цукру. Згідно з Меморандумом про взаєморозуміння, граничний обсяг експорту цукру у 2023/2024 маркетинговому році становить до 650 тис. тонн.

Нагадаємо, що в Україні цукор виробляється в основному з цукрових буряків. З середини 1950-х років дещо більше (тепер до 35%), кількість — також із цукрової тростини, що привозиться з Куби. Більше половини цукру в Україні споживає населення, частина становить сировину для низки галузей харчової промисловості.
Читайте також: