Пенсійний фонд України надав докладне роз'яснення щодо можливих виплат пенсій у 2024 році особам з інвалідністю, процедури оформлення виплат та мінімальних розмірів цих пенсій.

Докладніше про те, що у ПФУ розповіли, як виплачуватимуть пенсії людям, які мають інвалідність, інформує УНІАН.

Пенсія з інвалідності призначається особам із встановленою інвалідністю першої, другої чи третьої групи залежно від ступеня втрати працездатності, час її настання та термін, на який вона встановлюється, визначаються органом медико-соціальної експертизи, – уточнили у фонді.

Сума пенсій залежить від віку, трудового стажу пенсіонера та його належності до окремих пільгових категорій.

Інваліди, які мають трудовий стаж від 1 до 15 років, можуть отримувати пенсію із солідарної системи. Пенсія призначається з дня встановлення інвалідності, якщо заяву подано протягом трьох місяців після встановлення, інакше - з дати подання заяви.

Мінімальні розміри пенсійних виплат для осіб з інвалідністю в Україні становлять:

  • 2760 грн – для інвалідів першої групи;
  • 2520 грн - для непрацюючих інвалідів другої та третьої груп;
  • 2093 грн - для працюючих інвалідів другої та третьої груп.

Військовослужбовці, які отримали травму під час служби, мають право на пенсії по інвалідності. Розміри цих пенсій залежить від групи інвалідності.

Також особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, також мають право на пенсії, засновані на їх збитках, виходячи із заробітної плати, отриманої ними у зоні відчуження у 1986-1990 роках.

У листопаді 2023 року Верховна Рада ухвалила бюджет, який передбачає збільшення мінімальної пенсії з інвалідності, а також надання соціальних виплат для визнаних непрацездатними. Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович заявила, що у 2024 році планується дотриматися всіх соціальних гарантій щодо виплати пенсій та підвищення рівня допомоги.

Читайте також:

Дуже важливо для сімей із дітьми: у "Дії" з'явилася можливість отримати нові виплати

Будьте готові: у яких випадках можуть не зарахувати стаж при призначенні пенсії

Пенсію краще зняти із картки: українців попередили. Що потрібно знати