Відомий ветеран Уолл-стріт Дік Бов із 54-річним досвідом фінансового аналізу передбачає, що американський долар ризикує втратити свою домінуючу роль у світових фінансах та торгівлі.

Про це пише «finance»

"Долар завершує свою роль як світова резервна валюта", - сказав він.

В інтерв'ю The New York Times Бов виділив кілька складних причин цієї потенційної зміни:

Тенденція аутсорсингу.

Сильна залежність Сполучених Штатів від аутсорсингу при значній концентрації виробництва в інших країнах дала цим країнам, особливо Китаю, більший контроль за міжнародним виробництвом та грошовими потоками.

Економічне зростання Китаю.

Очікується, що обсяг економіки Китаю перевищить економіку Сполучених Штатів, кинувши виклик традиційному домінуванню долара США.

Розвиток криптовалют.

Зростання криптовалют, особливо при правильному регулюванні, потенційно може заповнити порожнечу, що виникла внаслідок зниження ролі долара у світових фінансах.

Бов стверджує, що наближається кінець ери долара як світової резервної валюти, наголошуючи, що аналітики, які не передбачають такого зрушення, подібні до «ченців, що моляться за гроші».

Він припускає, що деякі аналітики, можливо, не наважаться визнати цю зміну для підтримки стабільності традиційної фінансової системи.

Хоча, за даними МВФ, долар США, як і раніше, становить приблизно 60% світових міжнародних резервів, деякі країни активно вивчають альтернативи.

Тенденція до дедоларизації набрала обертів, особливо після впливу санкцій США на економіку Росії. Такі країни, як Бразилія, Аргентина, Індія та Бангладеш вивчають можливість використання інших валют та активів, включаючи китайський юань та біткойн, для торгівлі та платежів.

Бов, відомий своїми точними фінансовими прогнозами, раніше попереджав про глобальну фінансову кризу 2008 року, що насувається, в 2005 році разом з такими відомими інвесторами, як Майкл Беррі і Джон Полсон.

Читайте також:

Зверніть на це увагу: у яких ємностях потрібно вирощувати розсаду. Дуже важливий нюанс

Картоплю доведеться віддати свиням: найчастіша помилка, через яку ви можете втратити врожай

Через них почнуться біди та брак грошей: які картини та фотографії не можна вішати у квартирі