Кабінет міністрів 26 січня ухвалив постанову, яка розширює можливості призначення допомоги малозабезпеченим сім'ям. Про це повідомляють у Міністерстві соціальної політики.

У відомстві пояснюють, що раніше допомога малозабезпеченим сім'ям не могла призначатися, якщо у сім'ї є працездатні непрацюючі особи або люди, за яких не сплачувався єдиний соцвнесок протягом попередніх трьох місяців перед зверненням за допомогою.

"Фактично це унеможливлювало отримання такої допомоги сім'ями ВПО, які перемістилися і внаслідок переміщення втратили роботу, а також сім'ями вимушених українських мігрантів, які повертаються з-за кордону після тривалого перебування там. Відтепер цю ситуацію змінено", - наголошується в повідомленні.

Таким чином, тепер допомога на шість місяців зможе призначатися для сімей, які повернулися в Україну після тривалого (понад 90 днів) перебування за кордоном, навіть якщо в таких сім'ях є працездатні непрацюючі особи, які не сплачували ЄСВ, та для сімей ВПО, які не працювали або не платили ЄСВ унаслідок переміщення.

Водночас для сприяння поверненню українців до економічно незалежного та самостійного життя виплата допомоги малозабезпеченим поєднуватиметься з інструментами стимулювання до працевлаштування.

Так, якщо в сім'ї ВПО або мігрантів, що повертаються, є працездатні особи, які не працюють, вони повинні протягом двох місяців після призначення допомоги сприяти своїй економічній самостійності - тобто або працевлаштуватися, або стати на облік у Державному центрі зайнятості, щоб знайти роботу, або пройти (при необхідності) перенавчання та перекваліфікацію.

Читайте також:

Грошова допомога від мерії: хто може претендувати та як оформити виплати