Народний депутат від фракції "Слуга народу" Сергій Нагорняк висловив переконання, що у новому законопроекті про мобілізацію в Україні не буде положення про офіційну "відплату" від мобілізації.

Про це пише «УНІАН».

«Відплата» полягатиме в тому, що люди платитимуть певну суму до бюджету, щоб уникнути мобілізації у війська. Нагорняк заявив, що таке становище вважатиметься несправедливим і викличе гнів значної частини суспільства.

"Такий крок буде говорити якраз про несправедливість, про те, що багаті можуть офіційно відкупитися. Хоча ми розуміємо де-факто, що ті, хто мав ресурс і небажання йти служити і воювати, вони вже сьогодні мають такі документи. Тому їх і необхідно переглянути. Усі без винятку", - зазначив депутат.

Він наголосив, що і уряд, і президент навряд чи підуть на такий крок, оскільки це означатиме, що багаті зможуть офіційно відкупитися від військової служби. Нагорняк визнав, що люди, які мають ресурси, вже мають документи, що дозволяють їм уникнути військової служби, але мета полягає в тому, щоб переглянути таку практику для всіх.

У законопроекті про мобілізацію, внесений Кабміном 25 грудня 2023 року, пропонувалося знизити мобілізаційний вік з 27 до 25 років, вручити електронні повістки та запровадити обмеження для ухилістів. Проте законопроект розкритикував через недоліки і корупційні ризики.

У комітеті Верховної Ради з антикорупційної політики наголосили на необхідності чіткого визначення та умов ініціювання включення військовозобов'язаних осіб до реєстру боржників. Після зустрічі з керівниками парламенту та фракціями законопроект було повернуто до Кабміну на доопрацювання.

Пізніше Міноборони заявило про підготовку нової редакції законопроекту про мобілізацію, наголосивши на необхідності ротацій та відпусток для військовослужбовців ЗСУ. Військовий та політолог Євген Дикий припустив, що мобілізація великої кількості громадян необхідна для створення чисельної переваги над російськими окупантами та завершення війни на користь України.

Читайте також:

Не треба лякатися: що робити, якщо вам наснився небіжчик

Хвалятиметеся перед сусідами: як виростити солодку домашню хурму. Ви здивуєтеся

Вони ідеально підходять під картоплю та під м'ясо: рецепт квашених баклажанів, від яких відразу слинки потечуть