Наразі в українському парламенті розглядається ініціатива щодо зміни системи військової підготовки громадян.

Про це повідомляє finance.ua.

Пропонується запровадити базову військову службу для всіх громадян країни віком до 25 років замість поточної термінової служби. Ця пропозиція була представлена ​​народним депутатом та заступником голови парламентського Комітету, головою постійної делегації України у Парламентській Асамблеї НАТО, Єгором Черневим.

На даний момент термінова служба в українській армії може тривати від 12 до 18 місяців, залежно від наявності у громадянина вищої освіти.

Ініціатива спрямована на заміну цієї практики тримісячним базовим курсом навчання та додатковими двома місяцями професійної підготовки.

Одним із ключових аспектів пропозиції є надання можливості кожному громадянину приймати рішення щодо часу проведення такої підготовки в межах віку з 18 до 25 років.

Це дозволить більш гнучко планувати та розподіляти навантаження на військові полігони та центри підготовки.

За словами Єгора Черньова, основна мета базової військової служби полягає в тому, щоб забезпечити базову військову підготовку для всіх громадян України з огляду на поточну ситуацію та потребу у підвищенні готовності в умовах напружених відносин із Російською Федерацією.

На його думку, це має стати невід'ємною частиною освітнього процесу, починаючи з включення відповідних елементів до шкільної програми та закінчуючи військовою підготовкою у вузах.

Читайте також: