Відповідно до інформації від Пенсійного фонду України, ситуація із виплатами пенсії для українських громадян може бути неоднозначною у разі, якщо вони вирішують продовжити роботу після виходу на пенсію за вислугою років.

Про це повідомляє focus.ua.

Якщо людина починає працювати у сфері, де вона має професійне право на вихід на пенсію після досягнення певного стажу, то її пенсійні виплати можуть бути припинені на період цієї роботи.

Давайте розглянемо приклад: уявіть, що людина все життя працювала вчителем і вийшла на пенсію за вислугою років. Однак потім він вирішує продовжити свою трудову діяльність і приймає пропозицію працювати в школі як помічник вчителя. У цьому випадку, у період роботи в школі, він тимчасово може втратити виплату пенсії. Це відбувається тому, що робота на посаді, де людина може вийти на пенсію за стажем служби, розглядається як підстава для припинення виплат пенсії.

Однак, варто уточнити, що якщо людина починає працювати в області, яка не передбачає можливості виходу на пенсію за стажем служби, то вона зберігає право на отримання своєї пенсії.

Таким чином, якщо в нашому прикладі колишній учитель вирішив би, наприклад, відкрити свій бізнес або зайнятися іншою діяльністю, не пов'язаною з педагогікою, то його пенсійні виплати залишалися б незмінними.

Загалом рішення про продовження трудової діяльності після виходу на пенсію може вплинути на режим виплат пенсії, особливо якщо ця робота пов'язана з професійною сферою, де людина вже має право на пенсію за вислугою років.

Читайте також: