У 2024 році пенсіонери в Україні зі статусом «Почесний донор» отримають право на додаткову пенсійну виплату у розмірі 292 гривень. Ця додаткова виплата є частиною пільг, які надаються фізичним особам, які мають звання «Почесний донор» згідно із законодавством України.

Про це повідомляє «obozrevatel»

Крім доплати пенсіонерам «Почесний донор» надаються різні пільги, у тому числі безкоштовне протезування зубів (за винятком випадків, пов'язаних із дорогоцінними металами), пільгове придбання ліків, безкоштовне надання донорської крові та препаратів для індивідуального лікування.

Додаткові пільги включають пільгове придбання протезів та протезно-ортопедичних виробів, пріоритетне право на путівки на санаторно-курортне лікування, надання щорічної оплачуваної відпустки у зручний для них час.

Це стосується як працюючих пенсіонерів-донорів, так і осіб, які ще не досягли пенсійного віку, але мають статус почесного донора.

Для набуття статусу «Почесний донор України» громадянам необхідно відповідати певним критеріям донорства, встановленим Законом України про безпеку та якість донорської крові та її компонентів.

Сюди входить мінімальна кількість донацій цільної крові, плазми та компонентів крові, приготовлених методом аферезу.

Зацікавлені особи можуть звернутися до відділу набору донорів центру крові, де вони роблять донацію. Потім установа подасть заявку до відповідних відділів охорони здоров'я або медичних закладів.

Варто зазначити, що норма про доплату до пенсії у розмірі 10% від прожиткового мінімуму на людину спливає у 2025 році. Проте ті, хто набуде статусу «Почесний донор» до 2025 року, продовжать отримувати цю доплату після досягнення пенсійного віку.

Читайте також:

Діти будуть у захваті: рецепт домашніх льодяників, які робили ще наші бабусі

Звернення, повітря та радіаційний фон: українцям розповіли про додаток та веб-ресурс ЕкоЗагроза

Так солодко ви ще не спали: як налагодити сон після повітряних тривог та стресів