Особи, які втратили житло внаслідок військових дій, мають право на щомісячну державну допомогу як внутрішньо переміщені особи (ВПО).

Про це повідомляє «finance»

Державна допомога на проживання становить 3000 гривень для інвалідів та дітей, 2000 гривень для інших вимушених переселенців. Міністерство реінтеграції надало інформацію, хто має право на ці пільги.

До осіб, які мають право на отримання свідоцтва про реєстрацію як вимушеного переселенця, належать особи, житло яких було зруйноване або пошкоджене до непридатності для проживання внаслідок збройної агресії Російської Федерації.

Це право підтверджується відповідним актом перевірки технічного стану будинку чи квартири згідно з Постановою Кабінету Міністрів від 1 жовтня 2014 року № 509.

Постановою Уряду № 332 від 20 березня 2022 року визначено положення щодо призначення виплат вимушеним переселенцям.

Державна допомога може бути продовжена ще на шість місяців, якщо людина повертається на колишнє місце проживання, відмовляється від допомоги та згодом зазнає руйнування або пошкодження свого будинку.

Для отримання допомоги необхідна наявність доказів пошкодженого чи зруйнованого житла у Державному реєстрі майна, що постраждало внаслідок воєнних дій чи тероризму, спричиненого військовою агресією Росії проти України.

Альтернативно до заяви на одержання допомоги можна надати документальні докази від органів місцевого самоврядування про пошкодження чи руйнування житлового приміщення.

З 1 січня 2024 року деякі переселенці в Україні більше не матимуть права на здобуття державної допомоги.

Виключено осіб, які придбали нерухомість на суму понад 100 000 гривень (без урахування державного чи муніципального житла), а також фізичні особи, які придбали нову техніку протягом останніх п'яти років (крім техніки, купленої волонтерами для Збройних Сил України).

Крім того, громадяни, які перебувають за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без поважних та документально підтверджених причин, з цієї дати не отримуватимуть допомогу.

Читайте також:

Пощастить не кожному: хто зможе вийти на пенсію за віком 2024 року

Чому хліб потрібно розрізати з середини, а не з окраєць: відповідь багатьох здивує

Від нього ви точно не наберете зайві кілограми: рецепт легені "Олів'є" без картоплі, але з оливковою заправкою