Війна, що триває в Україні, призвела до появи значної кількості вимушених переселенців (ВПО), які мають право на допомогу та тимчасове безкоштовне житло від держави.

"Юрисконсульт для вимушених переселенців" надав рекомендації про те, як переміщені особи можуть скористатися цим правом, викладеним у Законі "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб".

Про це пише "zn"

Відповідно до закону, переселенці мають право на безкоштовне тимчасове проживання (за умови оплати особою вартості комунальних послуг) протягом шести місяців з моменту реєстрації. Цей термін може бути продовжений для багатодітних сімей, інвалідів та людей похилого віку).

Щоб скористатися тимчасовим безкоштовним розміщенням, фізичним особам необхідно виконати такі дії:

Подати заяву про реєстрацію громадян, які потребують житла для тимчасового проживання, до відповідних органів місцевого самоврядування (сільської, селищної, міської ради або його уповноважених органів) за місцем реєстрації вимушених переселенців.

До заяви прикріпіть необхідні документи, у тому числі копії паспорта, РНОКПЗ, посвідчення МВУ, посвідчення членів сім'ї, документи, що підтверджують спорідненість, документи для пріоритетного розгляду, а також довіреність при готівці, копія довідки ВПО та копії відповідних довідок членів сім'ї.

Копії документів, що підтверджують родинні стосунки заявника та всіх членів його сім'ї (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, посвідчення опікуна чи піклувальника тощо).

Підтвердити руйнування чи пошкодження житла у вигляді особистої заяви.

Дочекайтеся рішення про реєстрацію, яке має бути прийняте протягом одного робочого дня.

Зачекайте, поки не з'явиться потрібне житлове приміщення.

Уповноважений орган має ухвалити рішення про надання житла протягом трьох робочих днів з дня його надання.

Однак житлове приміщення не надається, якщо ВПО або будь-який член його сім'ї має відповідне житло в конкретних районах, не охоплених бойовими діями або тимчасово окупованих Російською Федерацією.

Відсутність вільного житла на момент подання заяви не є підставою для відмови в реєстрації, і сім'ї повинні зареєструватися та отримати позитивне рішення, перш ніж їм буде надано житло, що залежить від його наявності у товаристві.

Читайте також:

Щоб не вилетіти з траси: що потрібно знати при керуванні автомобілем у снігопад чи дощ

Хитрощі, про які ви не знали: що потрібно зробити, щоб фіалка знову пишно цвіла у квартирі

Такого смакота ви точно ще не куштували: рецепт апетитних котлет із квашеної капусти