Під час поточних мобілізаційних зусиль в Україні національна поліція змушена відмовитися від практики роздачі повісток військовозобов'язаним на громадських місцях.

Про це повідомляє apostrophe.ua

Іван Виговський, голова Національної поліції України поділився цією інформацією. За його словами, поліція не має ресурсів, щоб ефективно здійснювати подібні операції.

"Минулого тижня до парламенту виносився один із законопроектів щодо мобілізації, але отримав зауваження та повернуто на доопрацювання. Лунає багато думок, заяв та коментарів щодо роздачі повісток поліцейськими, а деякі діячі періодично озвучують навіть ідею про те, що поліцію необхідно мобілізувати та зобов'язати роздавати повістки без залучення ТЦК", - сказав Виговський.

Глава Нацполіції висловив готовність поліції сприяти роботі ТЦК у виявленні місцезнаходження ухилістів та, відповідно до наданих документів, доставляти їх. Однак він зазначив, що ручна роздача повісток та спільні виходи поліцейських – це додаткове навантаження на систему, і зараз поліція не має достатнього ресурсу, щоб виділити співробітника для кожного працівника ТЦК.

Виговський також наголосив, що якщо законодавством буде встановлено таку вимогу, поліцейських буде недостатньо для роздачі повісток. Наразі в поліції чисельність становить приблизно 98 тисяч осіб, з яких понад 20 тисяч – жінки. З початку 2022 року поліцейські працюють у посиленому режимі, забезпечуючи безпеку у різних регіонах.

Виговський також описав, що в зоні бойових дій постійно служать близько 35 тисяч поліцейських, включаючи тих, хто перебуває у штурмовій бригаді "Лють" і зведених загонах, що у відображенні збройної агресії з боку Росії. Він наголосив, що поліцейські вже зайняті виконанням різних функцій, включаючи участь у блокпостах, стабілізаційних заходах, евакуації громадян, розборі завалів та розмінуванні територій після ворожих атак.

"Поліцейські не особисто ходитимуть роздавати повістки. Я вважаю, що кожен має займатися своєю роботою, але у нас сьогодні недостатньо ресурсу для того, щоб ми ще й ходили та роздавали повістки", - наголосив Виговський.

Читайте також: