У другій половині 2023 року в Україні відбулося значне збільшення цін на молоко як у національній валюті, так і в євро.

Цю інформацію надав Союз молочних підприємств України, зазначаючи, що у грудні ціни на молоко-сировину перевалили за позначку 15 гривень за кілограм. Це порівняно з липнем, коли ціни становили в середньому 11,6 гривень за кілограм, що є зростанням на 30%.

Експерти наголошують, що груднева ціна на молоко-сировину в Україні, перерахована в євро та враховуючи середньоєвропейські бази постачання (€41,4 за 100 кг), стала найвищою за останні десять років.

Цікавий факт у тому, що ціна вища за €40 за 100 кг (а саме €40,7 за 100 кг) була помічена лише один раз за цей період — у листопаді 2021 року, і це було викликано значною ревальвацією гривні у другій половині 2021 року. .

Аналітики виявили, що у 2023 році подібний рівень цін був також досягнутий у листопаді, однак у грудні ціни продовжили своє зростання, збільшившись ще на 2% та досягнувши історичного максимуму.

Цей тренд призвів до того, що різниця між цінами на молоко-сировину в Україні та країнах ЄС скорочувалася. Якщо у квітні-травні ціна молоко-сировини в Україні становила 70% від середньої ціни в ЄС, у тому числі в Польщі, то з жовтня вона вже наблизилася до 90%, продовжуючи знижуватися.

Експерти наголошують, що ця динаміка негативно впливає на цінову доступність молочних продуктів вітчизняного виробництва, що, у свою чергу, позначається на їх конкурентоспроможності.

Крім того, вона впливає на рівень видатків населення на ці продукти, створюючи виклики у сфері харчової безпеки та економічного добробуту.

Читайте також: